RSS
sobota, 02 października 2010
szklaneczka "na rozgrzanie, na rozgrzanie serc" ;)

Dziś co prawda słonko jeszcze pięknie przyświecało, ale temperatura już spadła. Jesień. Brrrr... Chłodne wieczory się zaczynają.

Moje sprawdzone sposoby na rozgrzanie się po powrocie z wieczornego spaceru:

Gorące mleko z adwokatem

 

4 żółtka

4 dag cukru

500 ml mleka

40 ml adwokata

po 4 goździki i gwiazdki anyżu

 

Utrzeć żółtka z cukrem. Mleko zagotować, dodać adwokat i przyprawy, gorący płyn wlewać powoli do naczynia z żółtkami, cały czas mieszając. Rozlać do kubków, podawać gorące.

 

 

Słowacki „syrop” na przeziębienie (skuteczny!)

 

1 szklanka mleka

1 kieliszek rumu

1-2  łyżki miodu

 

Mleko zagotować, w gorącym rozpuścić miód, dodać rum, pić bardzo ciepłe.

 

 

 

Czekolada z miętą

 

pęczek gałązek mięty (najlepiej świeżej ale może być suszona lub 2-3 torebki ekspresowej)

900 ml mleka

100 ml spirytusu lub rumu

8 łyżeczek kakao

4 łyżeczki cukru

 

Liście mięty zagotować w mleku, odcedzić, dodać kakao i cukier, jeszcze raz zagotować, dodać spirytus, rozlać do 4 kubków.

 

 

Miód z ziołami

 

1 l miodu pitnego

cukier do smaku

kawałek cynamonu

kilka goździków

 

Miód zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać przyprawy, przykryć, odstawić na 10 minut, odcedzić, podawać gorący.

 

20:28, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 września 2010
Świeżutkie przepisy! Właśnie je "ukradłam"...

Ukradłam czyli skopiowałam z bardzo ciekawej stronki  (http://www.przyfilizance.pl/) , na którą trafiłam ze swoich ulubionych sklepów z herbatą i kawą (http://www.krainaherbaty.pl/ , http://www.krainakawy.pl/ ). Polecam zarówno sklepy jak i serię kawowo-herbacianych artykułów, które najlepiej poczytać... przy filiżance. ;)

„Szampańska herbata po rosyjsku”

Składniki dla 6 osób:
Szklanka mocnej, długo parzonej herbaty (rodzaj wedle uznania), sok z połówki cytryny, skórka z jednej cytryny, butelka rosyjskiego wina musującego (szampańskoje), cukier wedle uznania.

Przygotowanie:
Świeżo zaparzoną herbatę dosładzamy, dodajemy sok z cytryny i wyciętą w spiralkę (dla lepszego efektu estetycznego) skórkę cytrynową. Tak przygotowanej mieszance pozwalamy przestygnąć i nabrać cytrynowego aromatu. Schłodzoną herbatę przelewamy do dzbanka, dorzucamy jeszcze kilka plasterków cytryny i wlewamy butelkę szampana.

Podawanie:

Gotowy napój należy spożywać schłodzony. Idealny na spotkania towarzyskie i wesołe świętowanie.

„Krambambuł”

Składniki dla 35 (sic!) osób:
Uznajmy, że jest to przepis weselny, stąd tak niespotykana w przepisach kulinarnych miara. Dla tak dużej grupy amatorów tego napoju potrzebować będziemy: 12 herbacianych łyżeczek czarnej herbaty, litr wody, 3 butelki białego wina, 300 do 400 gram cukru, cytrynową skórkę, butelkę araku (lub innego słodkiego, ziołowego likieru).

Przygotowanie:
Herbatę gotujemy w litrze wody w sposób tradycyjny. Następnie gotujemy całe wino wraz z cukrem i skórką cytrynową. Na koniec herbatę i winny napar mieszamy z arakiem.

Podawanie:
Napój można podawać w wersji schłodzonej z lodem lub na gorąco w chłodne zimowe dni.

„Herbata z czerwonym winem”

Składniki dla 1 osoby:
Pół łyżeczki czarnej herbaty (najlepiej klasycznej jak Yunnan China Black), ok 60 ml czerwonego wina, łyżeczka cukru, cynamon i dwa pączki goździków.

Przygotowanie:
Do wina dodajemy cukier, goździki i cynamon a następnie doprowadzamy mieszankę do wrzenia i przez kilka minut gotujemy. Następnie zaparzamy herbatę w m niewielkiej ilości wody i dodajemy do wina. Pamiętać należy, by zachować proporcję herbaty do wina (3:1). W ten sposób uzyskamy szklankę rozgrzewającego, i dostarczającego niezwykłych wrażeń aromatycznych i smakowych napoju.

Podawanie:
Mieszankę przecedzamy, by pozbyć się cynamonu i goździków i serwujemy na ciepło.

„Herbaciany koktajl z rakiją i pieprzem”

 Składniki dla 1 osoby:
Pół szklanki herbaty, 350 ml słodkiego czerwonego wina, 350 ml bałkańskiej rakii, sok z połówki cytryny, 5 stołowych łyżek cukru, ćwierć łyżeczki cynamonu, czarny pieprz.

Przygotowanie:
Jeśli nie dysponujemy słodką, bałkańską rakiją, możemy ją zastąpić (choć z bólem serca i podniebienia) zwykłą słodką wódką. Wino, które poleca się do tego przepisu to czerwony, słodki i mocny trunek pochodzący z Cypru, ale i tu możemy znaleźć odpowiedni surogat. Po należytych zakupach przejdźmy więc do przepisu:

Zaparzoną herbatę należy wymieszać z każdym z alkoholi oraz sokiem z cytryny. Uzyskaną mieszankę słodzimy a całość podgrzewamy dodając do niej odrobinę cynamonu i ziarnka pieprzu (dla lepszego efektu smakowego można je lekko rozgnieść przed wrzuceniem).

Podawanie:
Wedle uznania – napój ten podawać można na zimno i na gorąco.

 

„Bałkańska herbata na białym winie”

Składniki na 6-8 osób:
Butelka wytrawnego białego wina, czarna herbata, miód, sok z cytryny.

Przygotowanie:
Filiżankę napełniamy do połowy winem i uzupełniamy zaparzoną w tradycyjny sposób herbatą.

Podawanie:
Do przygotowanego napoju dodajemy wedle gustu miodu i soku cytrynowego.

Smakuje wybornie!

 

„Kiper” czyli w „Herbata z rumem”

Składniki dla 2 osób:
Szklanka mocnej, czarnej herbaty, szklanka rumu, dwa kawałki cytryny, cukier.

Przygotowanie:
Dwie szklanki napełniamy do połowy herbatą a następnie rumem. Do gotowego naparu dorzucamy cytrynę i słodzimy wedle uznania.

Podawanie:
Koniecznie na gorąco, najlepiej w sztormie na pokładzie pełnomorskiego okrętu…

 

„Opowieść”

Składniki dla 1 osoby:
Pół szklanki herbaty, pół szklanki soku wiśniowego, 20 ml koniaku, 3-4 jabłka, stołowa łyżka cukru.

Przygotowanie:
Do gorącej herbaty dodajemy podgrzany wiśniowy sok, cukier i koniak. Następnie obrane i drobno pokrojone jabłka wrzucamy do pucharka lub kielicha i zalewamy gotowym napojem.

Podawanie:
Gotowy napój w kielichach lub pucharach podajemy na ciepło.

22:50, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 maja 2010
niedobry kubeczek

 

Właśnie przygotowałam sobie kubek pysznego grzanego piwa i pomyślałam, że mogę się z Wami podzielić... przepisami (kubeczek jest zdecydowanie za mały do podziału). ;)

A na początek (krypto???)reklama ;)))

etykieta

"najlepsze piwo, to żywiecki full

gul  gul gul, żywiecki full.

 

takiego piwa nie pił nawet król

gul gul gul żywiecki full."

;))))))

kocisko

 

Piwo grzane z cukrem

2 szklanki jasnego piwa

5-6 dag cukru

Piwo z cukrem zagotować pod przykryciem, przelać do żaroodpornego dzbanka i rozlać do szklanek.

 

 

Piwo grzane z przyprawami

2 szklanki jasnego piwa

kawałek cynamonu

3-5 goździków

skórka pomarańczowa w syropie

cukier do smaku

Część piwa wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki i skórkę pomarańczową, szczelnie przykryć i gotować 1-2 minuty. Gorący płyn odcedzić, posłodzić, wymieszać z pozostałym podgrzanym piwem, przelać do dzbanka i rozlewać do szklanek.

 

 

Piwo grzane z przyprawami i żółtkami

2 szkl jasnego piwa

2 żółtka

4-6 dag cukru

kawałek cynamonu

kilka goździków

Część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić. Żółtka ubić z cukrem w misce na puszystą masę, stawiając je na drugim naczyniu z wrzącą wodą. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu gdy płyn zacznie lekko gęstnieć. Wlać pozostałe podgrzane piwo, wymieszać, przelać do dzbanka i rozlać do szklanek.

 

 

Grzane piwo inaczej

0,5 l jasnego piwa

5-6 dag cukru

1 żółtko

1/4 szkl śmietanki lub skondensowanego mleka

Piwo mocno ogrzać z cukrem nie dopuszczając do zagotowania. Żółtko wymieszać ze śmietanką lub mlekiem i wlać do gorącego piwa. Ponownie ogrzać, nie zagotowując, aby żółtko się nie zwarzyło. Podać w żaroodpornych szklaneczkach.

 

 

Grzane piwo po niemiecku

1 butelka ciemnego piwa (0,33 l)

2/3 szkl wody

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1/4 szkl. skondensowanego mleka

ok. 5 dag cukru

Zagotować piwo z wodą. Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego piwa. Gotować kilka minut na małym ogniu, osłodzić, podawać w ogrzanych szklankach.

 

 

Piwny poncz

1 l jasnego piwa

0,25 l soku z czarnej porzeczki

cytryna

kawałek laski wanilii

Piwo podgrzać, dodać sok porzeczkowy, wymieszać, włożyć wanilię. Dobrze wyszorowaną cytrynę pokrajać w plasterki i dodać do piwa. Tuż przed podaniem usunąc wanilię.

 

 

 

Szkocki grog

1,5 l jasnego piwa

150 g cukru

0,5 szkl. rumu

laska wanilii

W podgrzanym piwie rozpuścić cukier, dodać rum i wanilię. Tuż przed podaniem wyjąć wanilię.

 

 

Polewka piwna

2 żółtka

1 szklanka jasnego piwa

0,5 szklanki śmietany

1,5 łyżeczki cukru

szczypta cynamonu

Żółtka i śmietanę roztrzepać, połączyć z piwem zagotowanym z wodą (pół szklanki), cukrem i cynamonem. Następnie wlewać resztę piwa wąskim strumieniem, a gdy masa się spieni rozlać polewkę do filiżanek i podawać z grzankami. (Zamiast śmietany można zwiększyć liczbę żółtek do 4.)

 

 

Polewka piwna z winem

2 żółtka

2 szklanki jasnego piwa

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

4 łyżki cukru

50 g rodzynek

cytryna

cynamon

Piwo zagotować z cukrem, cynamonem i otartą skórką z cytryny, wrzącym zalać roztrzepane żółtka. Dodać wino, rodzynki i sok z całej cytryny. (Tradycyjnie podawano ochłodzoną, z żytnimi sucharami.)

 

 

Polewka Ale posset

1 l ciemnego piwa (najleiej  brown ale)

1-2 łyżeczki cukru

szczypta startej gałki muszkatołowej

2-3 sproszkowane goździki

1 l chudego mleka

Do piwa dodać cukier i przyprawy. Połączyć z gotującym się mlekiem. Pić gorące zaraz po przygotowaniu.

 

Angielski napój jajeczny

1,2 l ciemnego piwa

3 jajka

0,5 filiżanki cukru

gałka muszkatołowa            

Ubijać jajka z cukrem i powoli wlewać piwo, które powinno być podgrzane prawie do wrzenia. Ubijać nadal przez chwilę - powoli, nie przerywając. Posypać gałką muszkatołową. Podawać w szerokich pucharkach. (Podobno genialny na przeziębienie, zmęczenie, stres i zły humor.)

 

 

 

Mulled angielski

1 l ciemnego piwa

8-10 goździków

Goździki wyprażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, dodać do gorącego piwa, chwilę podgrzewać (piana będzie brązowa - to naturalne), przecedzić, rozlać do szklanek, pić gorące.

 

____

No! To tyle na dziś, bo w moim kubeczku widać już dno.  :)

Dobranoc.

niedobry kubeczek

 

04:00, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 kwietnia 2010
a mnie się zachciało truskawkowego ponczu...

Poncz

 

1 szkl. białego wina

0,5 szkl. wina czerwonego

pół szklanki mocnej gorącej herbaty

cytryna

cukier

 

Cytrynę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wina połączyć z herbatą, dodać skórkę i sok z cytryny, osłodzić, wymieszać, podgrzać pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w ogrzanych szklankach.

 

Poncz holenderski

 

3/4 szkl. araku

2 pomarańcze

8 dag cukru

szklanka mocnej herbaty

 

Do żaroodpornego dzbanka wlać herbatę, arak, sok z pomarańczy. Osłodzić, wymieszać, mocno podgrzać. Rozlać do ogrzanych szklanek.

 

Poncz II

 

3/4 szkl. koniaku

2-3 cytryny

10-15 dag cukru

 

Do żaroodpornego dzbanka wlać 3/4 szk.l gorącej wody, koniak, sok z cytryn. Osłodzić, wymieszać, podgrzać.

 

Poncz ananasowy płonący (ok.10 porcji)

 

1 ananas

20 dag cukru pudru

1 butelka białego wytrawnego wina

0,5 l białego rumu

 

Ananas obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do żaroodpornej miseczki, posypać cukrem pudrem, wlać bardzo gorące wino i gorący rum. Zapalić i podać gorący.

 

 

Poncz angielski z karmelem (ok. 20 porcji)

 

50 dag cukru

1 butelka czerwonego wina

sok i skórka z 3 cytryn

1 l wody

 

W rondelku zrumienić cukier na jasny karmel, dodać wino, skórkę z cytryn oraz rum. Ogrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wlać wrzącą wodę i sok z cytryn, przecedzić, podać.

 

 

Poncz cytrynowy (ok.12 porcji)

 

1 szkl. cukru

4 szkl. wody

0,5 szkl. soku z cytryny

2 szkl. białego rumu lub araku

 

Cukier wsypać do wrzącej wody, dodać sok z cytryny i alkohol, mocno podgrzewać, nie zagotowując, przelać do ogrzanych szklanek.

 

 

Poncz jajeczny

 

6 żółtek

35 dag cukru pudru

1/4 rumu lub araku

3/4 do 1 l wody

 

Żółtka ubić z cukrem  na parze dodając stopniowo alkohol i wrzącą wodę. Gdy masa się spieni i zacznie podnosić - zdjąć z ognia i przelać do szklanek.

 

 

Poncz pomarańczowy

 

25 dag cukru

3/4 l wody

3 cytryny

0,5 l białego rumu

1/4 l soku z pomarańczy

 

Cukier gotować z wodą przez 2 minuty zdejmując tworzącą się pianę, dodać pokrojone na plasterki cytryny, rum i sok pomarańczowy, rozlać do szklanek i natychmiast podawać.

 

 

Poncz z jabłkami

 

500 ml wina

250 ml soku jabłkowego

6 goździków

2 laski cynamonu

2 gwiazdki anyżu

szczypta gałki muszkatołowej

sok z 2 limetek

2 łyżeczki cukru

3 małe jabłka

 

Wino, soki i przyprawy podgrzać, osłodzić. 2 jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ponczu i przez chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Trzecie jabłko pokroić w półplasterki. Napój rozlać do 4 szklanek, udekorować plasterkami jabłka.

 

 

Poncz herbaciany

 

1 butelka białego wina

25 dag brązowego kandyzu

1 laska cynamonu

3 goździki

1 l mocnego naparu z herbaty

2 cytryny

2 pomarańcze 1/4 białego rumu lub araku

 

Wino wymieszać z kandyzem i przyprawami, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, przecedzić, wymieszać z gorącą herbatą. Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć, wytrzeć, wycisnąć sok, dodać sok do wina, na koniec wlać rum. Poncz nalewać do małych szklaneczek, podawać bardzo gorący.

 

 

Poncz ananasowo-cytrusowy (ok. 10 porji)

 

 1 ananas

6 pomarańczy

2 cytryny

2 limonki

4 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki cukru

2 butelki półsłodkiego białego wina

1 butelka szampana

listki melisy

 

Owoce obrać, pomarańcze podzielić na cząstki, pozostałe owoce pokroić na plasterki, wszystkie owoce zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem, odstawić na kwadrans, dodać wino, wstawić do lodówki. Przed podaniem wlać szampan, udekorować listkami melisy.

 

 fotka z netu

Poncz truskawkowy

 

0,5 kg truskawek

1 owoc mango lub kiwi

1/8 l rumu

0,5 l soku pomarańczowego

1 cytryna

4 łyżki cukru

1 butelka półwytrawnego białego wina

1,5 l gazowanej wody mineralnej

listki świeżej mięty

 

Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki. Mango obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Owoce skropić rumem, sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny i posypać cukrem. Odstawić na 15 minut. Dolać wino. Przed podaniem wlać wodę i posypać listkami mięty.

 

02:41, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 kwietnia 2010
wróżba herbaciana znaleziona w necie

Zawsze byłam ciekawa na czym polega "wróżenie z fusów". Ostatnio wrzuciłam więc takie hasło w wyszukiwarkę i oto co znalazłam:

"Czarodziejskie listki

Przygotuj dwie łyżeczki herbaty liściastej, dużą filżankę i spodek. Herbatę zalej i przykryj spodkiem. Poczekaj aż wywar ostygnie. Odcedź fusy. Gdy osiądą na ściankach i dnie filżanki, utworzą obrazki, które przepowiedzą co cię czeka. Jeżeli ułożą się przy brzegu naczynia świadczą o tym, że zdarzenie będzie miało miejsce wkrótce, bliżej dna - że w odległej przyszłości.

Znaczenie kształtów fusów

Bukiet kwiatów
- spotka cię szczęście w miłości.
But - ktoś cię obroni przed niebezpieczeństwem.
Butelka - jesteś za bardzo pobłażliwa dla swojego partnera.
Czajnik - w twoim domu zapanujezgoda i harmonia.
Drabina - nowe przedsięwzięcie zakończy się sukcesem.
Drzewa - twoje ambicje zawodowe zostaną zaspokojone.
Grzyb - kłótnie z ukochanym.
Mysz - pilnuj pieniędzy w drodze do pracy, szkoły.
Podkowa - wielkie pieniądze.
Półksiężyc - przyjaciel udzieli ci dobrej rady. Posłuchaj go.
Ryba - będziesz szczęśliwa.
Serce - ktoś, kogo znasz zaprosi cię na randkę.
Trumna - niepowodzenie w nowych interesach.
Waga - będziesz musiała podjąć trudną decyzję.
Walizka - czekają cię zmiany.
Wąż - w twoin otoczeniu pojawi się fałszywy przyjaciel."

 

"Poznaj tajniki wróżby z fusów herbacianych

Wróżby z fusów herbacianych

Sposób ten jest dość popularny i ma długą tradycję szczególnie w krajach Dalekiego Wschodu.
Jeśli pragniemy dowiedzieć się co nas czeka, zaparzamy w filiżankach herbatę liściastą. Najlepsze do tego są filiżanki z białym i szerokim dnem. Łyżeczkę herbaty zalewamy wrzątkiem. Gdy wysączymy napar do końca, przystępujemy do wróżenia.
Stawiamy filiżankę na spodeczku do góry dnem, lewą ręką ujmujemy za filiżankę wykonujemy nią trzy obroty wokół osi, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, po czym odstawiamy filiżankę. Listki herbaty utworzą na dnie jakiś kształt.
Jeśli chcemy określić czas spełnienia wróżby, określamy wewnętrzny obwód filiżanki jako miesiące, poprzez zegar. Wówczas punkt na wysokości uszka przyjmujemy za grudzień, a kolejne wyimaginowane godziny za styczeń, luty itd.

Jeśli po trzykrotnym zakręceniu filiżanki- fusy ułożą się po całym naczyniu wróży to urozmaicenie życia.
Jeśli najwięcej fusów skupiło się na wysokości uszka od filiżanki, zwiastuje to wróżbę na temat spraw uczuciowych
Jeśli natomiast fusy znajdują się bliżej dna naczynia- wróżba spełni się w bardzo krótkim czasie.

Aby powróżyć sobie ta metodą musimy puścić wodzę fantazji i wczuć się w naszą intuicję.
Oto kilkadziesiąt interpretacji kształtów

Anioł- dobra wiadomość
Auto – do celu dojdziesz tylko poprzez uczciwość
Balon- przepływ gotówki
Bucik – unikniesz niebezpiecznej sytuacji
Bransoletka- trafny wybór przyjaciela lub męża
Bukiet kwiatów- gratulacje, wyróżnienie
chmury- trudności, sprzeczki

Cyfry:
1- nowe inicjatywy
2- bądź ostrożny w nowych przedsięwzięciach
3- nie zwlekaj z realizacją marzeń
4- twoje działania dostarczą ci satysfakcji
5- podróż
6- zadowolenie z sytuacji w domu
7- postępuj rozważnie
8- przypływ gotówki
9- długa podróż
10- wygrana w życiu, w grze

Papieros, cygaro- twój plan nie dojdzie do skutku
Dom- pomyślne sprawy rodzinne i finansowe, odwiedziny kogoś
Drabina- awans
Droga- ważne zmiany w życiu
Drzewo- pomyślność w sferze finansowej
Dzwonek- ważna wiadomość
Gałązka z listkami- narodziny dziecka
Gałązka bez listków- plany się pokrzyżują
Grzybek- zmiany
Gwiazda- zdrowie
Gwóźdź – przykrość
Jajko- nowe pomysły lub realizacja wcześniejszych planów
Jeleń- ciekawa wiadomość
Kapelusz- nowe możliwości na zarobek
Klucz- musisz podając ważne decyzje
Kobieta- pomyślność
Koło- łut szczęścia
Koniczyna- Szczęście
Koperta- ważna wiadomość
Korona- awans, skok w hierarchii
Jedna duża kropka- dużo pracy
Mała kropka- spełnienie marzeń
Krzyż- cierpienie
Księżyc- romans
Kwadrat- zatargi z sąsiadami
Kwiat- spełnienie życzeń
Lampa- stara sprawa wyjaśni się
Las- wątpliwości
Lina- trudności
Liść- ważna wiadomość, prezent
Łabędź- pomyślne życie
Łódź- podróż, przeprowadzka
Łoże- ciepło domowe
Mężczyzna-miła wizyta
Miecz- spór
Młot- ciężka praca, by osiągnąć cel
Most- przyśpieszenie biegu spraw
Mysz- strata finansowa
Naszyjnik- powodzenie
Nos- powodzenie towarzyskie
Nożyczki- sprzeczki
Nóż- rozłąka z powodu kłótni
Oko- bądź ostrożny
Pająk- wytrwałość doprowadzicie do sukcesu
Parasol- skorzystaj z pomocy innych
Pies- wierny przyjaciel
Prostokąt- kłopoty rodzinne
Ptak- pomyślna wiadomość
Ręka- nowe znajomości
Róża- miłość
Ryba- Szczęście
Samolot- wyjazd w interesach
Serce- nadchodzi miłość
Strzała – niepomyślna wiadomość
Trójkąt- pomyślność
Wąż- zawiedziesz się na kimś
Znak zapytania- nie miej wątpliwości, idź odważnie do przodu"

Znalazłam też wróżbę kawową, ale to już w następnym wpisie...

22:34, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 marca 2010
Masz ochotę na szklaneczkę grogu?

Grog

 

3 kostki cukru

0,5 szkl. wody

2 kieliszki (ok. 40 ml) rumu

 

Do szklanki włożyć cukier, wlać wrzątek, dodać rum.

 

 

Grog II

 

0,5 szkl. czarnej herbaty

1 łyżka syropu cukrowego

1 plasterek cytryny

2 kieliszki (40 ml) rumu lub araku

 

Do gorącej osłodzonej herbaty wlać rum lub arak i włożyć plaster cytryny.

 

 

Grog z masłem

 

3 łyżki rumu

1 mały orzeszek masła

2 kostki cukru

szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej

2-3 goździki

woda

 

Wszystkie składniki wymieszać w dużej szklance, zalać wrzątkiem, podawać natychmiast.

 

 

Grog po amerykańsku

 

0,5 l rumu

1,5 l koniaku (ew. brandy)

1/6 l Curacao

1/10 l syropu cukrowego

1/4 l bardzo mocnej herbaty

2 cytryny pokrojone w plasterki

woda

 

Wymieszać rum, koniak, Curacao, syrop i herbatę.

Do każdej szklanki włożyć plasterek cytryny, wlać po kieliszku do wina przygotowanej mieszanki, uzupełnić wrzątkiem. Podawać natychmiast.

 

 

Grog z miodem

 

0,5 szkl wody

1 łyżka miodu

1 plasterek cytryny

2 kieliszki (40 ml) winiaku

 

Miód rozpuścić w gorącej wodzie, dodać plasterek cytryny i winiak.

 

 

Grog z czarną porzeczką

 

1 kieliszek (20 ml) syropu z czarnej porzeczki

1 łyżka szampana lub musującego wina

woda

plasterek cytryny

 

Do szklanki wlać syrop i szampan, wymieszać, uzupełnić wrzącą wodą, zamieszać, dodać plasterek cytryny, pić bardzo gorący.

 

 

Grog III

 

50 ml whisky (ginu, brandy, rumu lub araku)

sok z 0,5 cytryny

2-3 łyżeczki cukru

2 goździki

mały kawałek cynamonu

1 szklaneczka wody

 

Do szklanki wlać wybrany alkohol, sok z cytryny, dodać cukier, goździki, cynamon, dopełnić wodą, krótko zagotować, wlać do ogrzanej szklaneczki.

 

Grog IV

 

1 kieliszek (20 ml) rumu

1 kieliszek (20 ml) winiaku

2 łyżeczki cukru pudru

sok z 0,5 cytryny

kawałek skórki cytrynowej

1 goździk

 

Do szklanki wlać rum i winiak, dodać sok z cytryny, cukier, skórkę cytrynowa, goździk i uzupełnić gorącą wodą.

 

 

Grog z jabłecznikiem

 

2/3 szkl. jabłecznika lub innego lekkiego jabłkowego wina

1/2 szkl. białego rumu

1 łyżeczka cukru

2 plasterki cytryny

2-4 goździki

 

W emaliowanym naczyniu ogrzać jabłecznik z rumem. Do 2 szklanek wsypać po pół łyżeczki cukru, wlać gorący alkohol, zamieszać, wbić goździki w każdy plaster cytryny i dodać po plasterku do szklanki.

 

 

Grog z czarnym bzem

 

300 ml soku z czarnego bzu

200 ml rumu

sok z 2 cytryn

2 łyżeczki cukru

2 gwiazdki anyżu

 

Zagotuj sok z czarnego bzu z sokiem z cytryn i  anyżem, dodaj cukier i rum, podgrzej, rozlej do 4 szklanek.

22:41, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 marca 2010
Latte art - sztuka malowania w kawie

http://www.youtube.com/watch?v=V62_GVFXGuE

Jest taka słodka pioseneczka o aniołku:

"Narysuję dla ciebie aniołka..."

http://w59.wrzuta.pl/audio/avWE727My4E/agata_budzynska_-_pioseneczka_aniolek

Może ktoś kiedyś narysuje dla mnie kawowego aniołka??? ;)

20:47, strangedoll
Link Dodaj komentarz »
Zapraszam na pierwszą kawę

Cafe au lait

Zagotuj 200 ml mleka, wlej gorące do szklanki, dodaj 1-2 łyżeczki kawy, zamieszaj, dodaj cukier do smaku.

Kawa pomarańczowa

Obierz pomarańczę, zdejmij z cząstek białą skórkę, posiekaj miąższ, zalej kieliszkiem koniaku, odstaw na kilka minut a następnie przełóż do filiżanek i zalej gorącą kawą. Udekoruj bitą śmietaną zmieszaną z likierem pomarańczowym. Śmietanę można posypać startą skórką pomarańczową lub ozdobić filiżankę plasterkiem albo cienko obraną i zwiniętą skórką z pomarańczy.

Kawa kokosowa

Łyżeczkę wiórków kokosowych przyrumień lekko na suchej patelni. Przygotuj dobrą kawę rozpuszczalną, dodaj do filiżanek likieru kokosowego (i cukru -jeśli lubisz słodką). Na wierzch każdej filiżanki wyłóż czubatą łyżkę bitej śmietany i posyp ją wiórkami kokosowymi.

Kawa miodowo-cynamonowa

Wsyp kawę do filiżanek i zalej do połowy gorącą wodą. Do każdej filiżanki dodaj łyżeczkę miodu (świetnie smakuje ze spadziowym lub wrzosowym) i uzupełnij gorącym lub zimnym mlekiem. Na koniec każdą kawę posyp delikatnie cynamonem.

***

Podobno żeby sobie zapewnić dobrobyt trzeba pić kawę z cukrem, imbirem i cynamonem. Zdrówko się ponoć poprawia od kawy z cukrem, skórką pomarańczową, cynamonem, miętą i goździkiem. (Do filiżanki z "wersją zdrowotną" należy ponoć dorzucić długą nitkę symvbolizującą długie życie. Nie piłam jeszcze kawy z nitką - może czas spróbować?) Ci, których dotknęła depresja pić podobno powinni kawę z lawendą i rozmarynem. A ci co nie mogą zasnąć... kawę bezkofeinową (tfu!) - może być z lawendą...

Ciekawe czy magia kawowa działa na każdego?

Jak coś przetestujecie - dajcie znać. I poproszę o Wasze sprawdzone i znalezione (w zeszytach babuni, starych księgach lub zakamarkach netu) przepisy na kawy, herbatki i nie tyko...

 

20:23, strangedoll
Link Dodaj komentarz »